måndag 31 januari 2011

Smakis

Idag fick Vera smaka på mat för första gången, potatis blev det.
Hon är van att få d-dropparna på sked och gapade därför som vanligt, minen som hon fick när det var något annat var glatt överraskad!
Sen satt hon och smaskade och sa mmmmm medan hon åt resten. Roligt var det att få hålla skeden själv och försöka få in den i munnen. Det blev en del potatis både på kläderna och i håret, men vad gör det så spännande som Vera tyckte det var!
Alice kände sig pigg imorse och ville till dagis, så fick det bli!
Nu är hon tydligen fortfarande pigg för hon springer runt och skriker att hon inte vill sova..... Jimmys tålamod prövas för Alice är riktigt påhittig, rackarungen!

Jag har äntligen köpt svart fleecetyg, så nu ska pappa äntligen få sin efterfrågade mössa. Jag ska bara beställa hem tråd och rita ett mönster..... Mot Bibbis!

Billiga barntyger: Beställning 1 - stängs 13 februari

Billiga barntyger: Beställning 1 - stängs 13 februari: "Öppnar här 1:a beställningstillfället. Alla tygerna kostar 85:-/metern. Man kan beställa varje halv och helmeter. Surfa in på: lilofan..."

söndag 30 januari 2011

Söndagsmys

Blev väckta tidigt i morse. Men Jimmy fick sova en stund till för jag och Vera gick ner och gjorde frukost. Vi bakade scones och gjorde pocherade ägg, stekte prinskorvar och pressade apelsinjuice. Sen ropade vi efter Jimmy. Smaskens!
Vi passade på att ta en morgonpromenad i det fina vädret när Vera skulle sova och sen åkte Jimmy för att hämta hem Alice (och mormor och morfar). Morbror Kricke och Lothar kommer lite senare.
Idag bjuder jag på söndagsmiddag (till lunch). Det blir wienerschnitzel med smörslungad potatis och till efterrätt dumlebrûlée. Brûlèen står i ugnen nu, potatisen är skalad och paneringen är förbered.
Vi skippar babysimmet idag eftersom Vera fortfarande är jättesnuvig, tråkigt för då får vi inte träffa Leo, Fredrik och Bushra. Men nästa vecka så hoppas jag att vi kommer iväg!

Nu ska jag fundera ut vad jag sa använda äggvitorna som blev över till.....

lördag 29 januari 2011

Tomt

Idag lämnad vi av Alice hos mormor och morfar för de skulle gå på teater. Vi andra åkte och handlade mat. När vi sen kom tillbaka för att hämta med oss Alice hem, så ville hon inte följa med. Så nu sitter vi här med bara ett barn hemma. Väldigt tomt känns det.
Om jag känner Alice rätt så är det livat värre hemma hos mormor och morfar.

fredag 28 januari 2011

Nysytt och 80-talsmat

Idag har jag banat väg in i syrummet. Jag förstår inte varför allt hamnar där inne. Dammsugaren mitt på golvet, babyskydd, tvättkorgar, 5! fleecefiltar, pappersinsamlingskassar...... Men det gick ganska lätt att skjuta allt åt sidorna för att ta sig förbi.
Herr Husky och jag sydde en shoppingväska till Alice som hon kan ha till alla sina matvaror, istället för doktorväskan.
När jag satt och sydde som bäst så kom hovslagaren, han hade visst glömt ringa och tala om att han skulle komma. Men han hade i alla fall bråttom så vi bokade om tiden till nästa vecka.

Ikväll blev det 80-tals mat. Köttfärspiroger med inbakad förrätt, dvs baconlindad sparris. Väldigt god kombination. köttfärssåsen gjorde jag på rödvin istället för krossade tomater och den stod och små puttrade i 2 1/2 timme. Snacka om slowfood!

Imorgon ska Alice på teater med mormor och morfar, Astons stenar heter föreställningen.

Nu ska jag gissa städer: Vart är vi påväg?

torsdag 27 januari 2011

Kvällens mat

Jag blev så sugen på paj idag att jag ändrade planen om kycklingwok till kycklingpaj. Så det fick bli en Kyckling- och broccoli-paj med mangochutney. Mangochutney var en höjdare, man blev glatt överraskad av smaken.

Detta behövdes

Pajdeg
3 dl fullkornsvetemjöl
125 g smör
3 msk vatten

Fyllning
3 kycklingfiléer
1 liter fryst broccoli
1 dl mangochutney

Äggstanning
3 ägg
2,5 dl mjölk
1 krm salt
svartpeppar

Blanda ihop pajdegen i matberedaren
kavla ut (mellan plastfolie) och lägg i pajformen, ställ in i kylen

Sätt på ugnen på 200° C
Skär kycklingen i tärningar, bryn i stekpanna
Lägg i tinad broccoli skuren i mindre bitar tillsammans med mangochutneyn
Låt stå och puttra i 10 minuter
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar lätt.
Ta fram pajen och lägg i fyllningen och äggstanningen
Ev dekorera med överbliven deg, pensla med lite av äggstanningen
Grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter

Servera med sallad

Till efterrätt har vi ätit "hästbajs", alltså pyttesmå chokladbollar som vi gjorde till pepparkaksstallets gödselplatta.

onsdag 26 januari 2011

Kocken

Jag älskar ju att laga mat och ägnar mycket tid åt veckomatsedeln. Idag har jag gjort nästa veckas matsedel och när jag var klar gick jag och hämtade posten. Till min glädje låg nya numret av LAGALÄTT där. Jag fick nästan lust att göra matsedel för en vecka till, men jag behärskade mig.

Just nu sitter jag och kollar på Leila Bakar på TV. Det ser smaskens ut men varför måste hon vara så, ja vad ska jag säga, sockerpräktig?
Annars måste jag säga att den Svenska varianten av Masterchef inte är lika bra som den från USA. Dessutom kopieras den ju rätt av, lökhackning och separera ägg.... Nä nu ska jag sluta gnälla.


Nästa helg är det Antik- och sy-mässa här i Västerås, så det blir nog en sväng förbi där för att kolla utbudet!

Dags att klunka vidare på honungsvattnet!

tisdag 25 januari 2011

Lilofant Design: Januari tävling!!

Så fantastiska tyger, klart jag vill tävla!


Lilofant Design: Januari tävling!!: "Inser att det är LÄNGESEDAN jag hade en tävling, så därför kör jag igång med en!! Vad du kan vinna är 1 meter av valfritt tyg i min websho..."

Tak över huvudet

Jag går och funderar på hur vi skulle kunna göra så att Vera får ett eget sovrum, när det nu blir dags. Vi har bara två sovrum, en pytteliten toalett och massor av kattvind på övervåningen.
Min första tanke var att vi skulle bygga ut hela huset (jag vet, jag lider av storhetsvansinne) med två rum på nedervåningen och ett stort sovrum med walking closet på övervåningen. Då skulle vi dessutom passa på att flytta köket till matplatsen och gör badrummet större med hjälp av gamla köket.. som sagt, storhetsvansinne! De nya rummen skulle bli matplats och hobbyrum.
Men om vi nu skulle göra denna utbyggnad så skulle vi vara tvungna att såga ner transparent blanch-äppelträdet och det tar emot...

Så nu har jag en annan plan. Det är att bygga en takkupa ut från den stora kattvinden mot stallhållet. Kupan skulle i så fall gå hela vägen ut där fasaden börjar och på så sätt få ett till rum utan "större" ombyggnad. Det borde ju vara hur enkelt som helst för min bror med sitt företag Krickes Bygg. 
Måste klura mera på det här.... Vi har väl något år på oss innan Vera ska flytta från vårt rum om jag känner oss rätt....

lördag 15 januari 2011

Gardiner

Nu så har jag sytt ny gardin till lekrummet. Det kändes mest akut att få bort julgardinen där.
Enkelt var det, bara att nåla och sen sy två raksömmar....
Tyget är från IKEA och kostade 34:-
Här är resultatet:


Klänningarna man ser, är importerade från Saudiarabien.

Nu är det snart dagas att göra Alice klar för hon ska gå på sitt första dagis-födelsedagskalas! Självklart kommer hon ha en hemmasydd kjol!

tisdag 11 januari 2011

mör

Jag känner mig helt mör i kroppen. Jag har under en veckas tid känt av problemen med gallsten. Några riktigt otäcka anfall har jag haft, då jag har legat i duschen med onda kramper. Men nu är det inte långt kvar till läkarbesöket på Torsdag. Jag fick ingen tidigare tid då det enligt sköterskan jag pratade med "inte var akut".....

Idag har jag gett mig själv en tröstpresent. En årsprenumeration på tidningen Ottobre (som jag inte fick av min man i julklapp). Nya numret såg riktigt spännande ut, med massa fina barnmönster.
Jag har dessutom klurat ut presenter till de nya bebissläktingarna som kommer under våren. Så nu behövs det en tygshoppingstund framför datorn.

Imorgon blir det en sväng till IKEA för att inhandla tyg till gardiner i Alice rum.

måndag 3 januari 2011

Halmpellets

Jag har nästan alltid haft mina hästar uppstallade på torvbädd. Men efter förra årets kallas vinter då torvbalarna var genomfrysta och vi fick ta in dem i pannrummet ett dygn innan vi kunde lägga in nytt till hästarna så fick jag nog. Så jag började se mig om efter andra alternativ.
Halm gick bort då det tar på tok för stor plats att förvara och gödselstacken växer ohyggligt.
Spån har vi drygat ut med i början av denna vinter, men det är inte så uppskattat av bonden som hämta gödsel då de tar lång tid innan det förmultnar.
Valet blev stället halmpellets. Det är halm som har malts ner och pressats till pellets. När hästen trampar sönder pelletsen så blir det en mjuk bädd.
Jag köpte halmpellets av märket Tunhempellet.
Det går åt ungefär en säck per kvm box, så vi började fylla upp 10 säckar i Tarzans box och 5 i Lordis. Därefter skulle man fukta pelletsen med ca 1 kanna vatten för att själva isärfallandet skulle börja. Detta gav inget resultat  utan när hästarna kom in i boxarna så trodde i alla fall Tarzan att han hade kommit till himmelriket! "Pellets i hela boxen, här gäller det att moffa....." Han rörde varken hö eller betfor utan gick helt upp i att sluka "vårt misstag". Men han insåg någon gång under kvällen att det var något som inte stämde och gick över till den vanliga maten.
Varje dag har fler pellets blivit söndertrampade och det blir bara mer och mer bädd i boxarna. Lätt att mocka då halmkrosset bara åker igenom grepen. Urinen bildar klumpar som på ett magiskt sätt kommer upp på ytan varannan dag ungefär, så jag slipper stå och gräva som i torv och spån.
Vi är så nöjda och kan bara rekommendera att byta till halmpellets!

lördag 1 januari 2011

Sliten

Nytt år, mycket tröttare!

Det kan ju bero på att vi kom hem 23.40 och blev väckta 4.45 av en halvpigg Vera......
Vi tillbringade kvällen i Kungsåra/Bjuggsta och fick en smarrig 3-rätters middag där man kunde välja mellan fisk eller fågel.
Förrätt bestod av kycklingtallrik med blandsallad och vitlöksaioli/ Havskräftor på sparrisbädd.
Varmrätt var Fasan/ Tonfisk med pressad potatis och sås.
Till efterrätt fick vi Apelsincheesecake med passionsfrukt.
Riktig smaskens var det.

Alice fick träffa katterna, den svarta (Lusse) blev en stor favorit. Fiskarna var också kul, hon ville ha med sig en hem.
Blygheten började försvinna och hon vågade till och med leka med Viktor, trots jultomteskägg.....
Vera sov sig igenom kvällen.

När vi skulle åka hem så hade det kommit en hel del snö, så vi vågade oss inte på att ta genvägen genom skogen. Utan det blev Irsta-Tillberga hem. Lagom tills vi kröp ner i sängen satte raketerna igång och vi (läs jag, då resten av familjen slocknade innan huvudet hamnat på kudden) kunde ligga och kolla på det färgglada sprakandet i en halvtimme innan det tystnade någorlunda.

Nyårslöftena missade vi i år med, men jag hoppas att vi klarade kraven som Partylistan hade på oss förra året!