måndag 2 april 2012

Månadensbokstavsbak Bokstaven C som i Citroncheesecake

Förlåt att jag har missat att lägga upp Mars bokstavsbakning. Bokstaven C stod på tur och det resulterade i en Citroncheesecake.



Citroncheesecake
6 portioner

Ingredienser
Mördegsbotten
4 dl vetemjöl
¼ tsk salt
2 msk florsocker
125 g smör, kylskåpskallt
2 äggulor
2-3 msk kallt vatten

Fyllning
1 citron
6 msk strösocker
350 g philadelphiaost
1 stort ägg + 3 äggulor
2 tsk vaniljsocker

Gör så här 
Börja med att göra mördegen. 
Sikta ner mjöl, salt och florsocker i en matberedare.
Tillsätt smöret skuret i små kuber.
Kör matberedaren i ca 30 sekunder tills blandningen blir en smulig massa.
Tillsätt äggulorna uppvispade med minst 2 msk iskallt vatten och kör på pulsläge i ca 20 sekunder tills degen börjar klumpa sig, tillsätt mer vatten om den inte gör det.
Ta upp degen och knåda den på ett lätt mjölat bakbord.
Kavla ut degen så att den passar i en paj- eller springform med löstagbar botten.
Lägg den utkavlade degen i formen så att den täcker botten och en bit upp på kanten alt hela kanten.
Nagga botten med en gaffel och ställ formen i kylskåp i 15 minuter.
Värm ugnen till 190° C.
Skär till en stor bit bakplåtspapper som passar i formen och täcker botten och kanter.
Fyll sedan med tillknölat aluminiumfolie.
Grädda botten i 10 minuter i mitten av ugnen, ta sedan bort folien och bakplåtspappret och grädda ytterligare i 10 minuter.
Ta ut botten och låt svalna.
Gör under tiden fyllningen.
Använd en potatisskalare till att skala citronen utan att få med det vita.
Pressa citronen.
Lägg citronskal och strösocker i en matberedare och  kör tills det ser fuktigt ut.
Tillsätt citronsaften och kör igen tills allt skal är helt upplöst i sockret.
Tillsätt sedan Philadelphiaosten, ägg, äggulor och vaniljsocker och kör till en jämn smet.
Häll smeten i pajskalet.
Grädda pajen i 190° C i mitten av ugnen i 25 minuter.
Ta ut pajen ur ugnen och låt den svalna.
Servera rumstempererad.


1 kommentar: