Varje år, på trettondagen, så träffas släkten för att äta kalkonmiddag. Förr var vi hemma hos mormor, men på senare år har vi varit här hemma. Kalkonmiddagen i sig är fantastiskt god med kalkonen, sås, potatis, brysselkål, ärtor och allt där till. Men höjdpunkten är nog ändå Mullvaden, efterrätten vi äter. Som namnet beskriver så liknas efterrätten en mullvadshög med en mullvadsgömma i mitten. Under översta lagret, som består av grädde, finns ett lager vaniljfromage. Längst inne gömmer sig katrinplommon och mandlar.
Ingredienser 6 port
25 (ca 250 g) kärnfria katrinplommon
Kokande vatten
25 (ca 35 g) skållade, skalade sötmandlar
Fromage:
3 blad gelatin
1 ½ dl vispgrädde
1 ägg
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
2 dl Vispgrädde
35 g mörk choklad
Gör så här:
Häll kokande vatten över katrinplommonen. Låt stå i 15 minuter och därefter rinna av i ett durkslag.
Stoppa en skållad mandel i varje plommon. Lägg dem i en hög på ett serveringsfat.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
Vispa grädden.
Vispa ägget pösigt med strösocker och vaniljsocker.
Krama ur gelatinbladen och smält dem 8-10 sekunder i mikrougn eller i kastrull på svag värme.
Vispa ner lösningen i äggsmeten. Rör genast ner grädden.
Bred genast fromagen, som snabbt blir fast över plommonhögen. Släta till med en vattensköljd liten stekspade.
Vispa grädden till garneringen och bred den över fromagen.
Flaga chokladen med en osthyvel eller riv med rivjärn och strö över gräddhögen.
Servera mullvadsboet kallt.
detta är den godaste efterrätten
SvaraRadera