Första bokstaven, första bokstavsbaket och första Ananaspajen. A alltså. Det finns en hel del bakverk på A. Allt från Ambrosiakaka och Arraksbollar till Apelsin tarte och Aprikosbakelse. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser.
Jag hittade färsk ananas i min affär och det passade ju ypperligt! Det fick bli en len Ananaspaj med crème fraiche och frisk citronsmak.
Ananaspaj
Till en pajform 26 cm i diameter.
Ingredienser
Deg
3/4 dl Kesella
2 msk mjölk
3 msk olja
½ dl strösocler
1 nypa salt
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning
1 hel ananas på knappt 1 kg
2 ägg
1 dl strösocker
½ tsk rivet citronskal
2½ dl crème fraich
Gör så här
Deg
Värm ugnen till 200°c.
Blanda Kesella, mjölk, olja, socker, salt, vetemjöl och bakpulver i en bunke och arbeta samman med elvispens degkrokar eller i en assistent. Arbeta det sista för hand.
Kavla ut degen mellan två plastfolieark så att den passar formens storlek. Lägg i degen i formen och släta ut.
Fyllning
Skala och dela ananasen, skär bord den hårda stocken i mitten. Skär fruktköttet i cm stora bitar.
Lägg ananasbitarna i botten av pajen.
Vispa ägg, strösocker och citronskal pösigt.
Tillsätt vetemjöl och crème fraiche i omgångar.
Häll smeten över ananasbitarna.
Grädda pajen i mitten av ugnen i 40 minuter.
Ta ut pajen och låt svalna.
Sikta gärna lite florsocker över.
Servera pajen som den är eller med vaniljglass.
Briljant! :D
SvaraRadera