onsdag 29 februari 2012

Månadens bokstavsbak Butterkaka

Sista dagen i februari, skottdagen dessutom, så passar jag på att bjuda på bokstaven B som i Butterkaka. En klassiker som borde gå hem hos de flesta.


Butterkaka
1 st

Ingredienser
25 g jäst
75 g smör
2 dl mjölk
1 ½ tsk malen kardemumma
¼ tsk salt
½ dl strösocker
1 ägg
7-7½ dl vetemjöl
Fyllning 1
50 g rumsvarmt smör
4 msk strösocker
2 tsk malen kanel
Fyllning 2
ca 2 dl kokt marsánkräm
Pensling
1 ägg
Garnering
1 dl florsocker
¾-1 msk vatten

Gör så här
Smula jästen i en degbunke eller assistent.
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°C.
Rör ut jästen i lite av vätskan.
Tillsätt resten av vätskan, kardemumma, salt, socker, ägg och drygt hälften av mjölet.
Arbeta degen smidig. Strö över ett tunt lager mjöl och jäs degen under bakduk i ca 40 minuter.
Förbered fyllningarna.
Rör smör, socker och kanel smidigt med en elvisp.
Koka marsánkrämen och låt den kallna.
Arbeta degen med resten av mjölet i bunken.
Ta upp den på arbetsbänken och knåda den blank.
Kavla ut degen till en rektangulär kaka, ca 30x45 cm.
Bred på kanelsmöret och rulla samman degen från långsidan.
Skär rullen i ca 4 cm breda bitar.
Ställ bitarna rätt glest i en smord springform, ca 24 cm i diameter.
Låt kakan jäsa under en bakduk till knappt dubbel storlek.
Gör en fördjupning mitt i varje bulle och klicka i marsánkrämen.
Pensla kakan väl med uppvispat ägg.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 35 minuter.
Ta ut kakan och låt den svalna.
Lossa försiktigt kanten innan kakan har svalnat helt.
Blanda florsocker och vatten och glasera kakan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar