torsdag 22 december 2011

Hårt bröd

Hembakat bröd känns som ett måste på julbordet. I helgen så bakades det just hårt bröd här hemma av min pappa, vi andra hjälpte till lite grann.



Ingredienser
20 bröd

5 dl fingervarmt vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1 liter grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
½ msk stött anis

Gör så här
Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av vattnet och saltet.
Tillsätt resten av vattnet.
Söt anisen i en mortel.
Blanda samman vetemjöl, anis och nästan allt rågmjöl och tillsätt i jästvätskan.
Arbeta samman degen kraftigt.
Degen ska vara ganska mjuk när den är färdig.
Låt degen jäsa under bakduk i 1 h och 15 minuter.

Dela degen i 20 bitar.
Kavla ut bitarna tunt och använd sist en kruskavel, stansa ut ett hål i mitten av kakorna.
Låt jäsa 15 minuter under bakduk.
Grädda bröden i 250*C i 5-7 minuter i övre delen av ugnen. Håll koll så att brödet inte bränns.
Brödet ska vara lite mjukt men fått lite färg när de är klara att ta ut.
Låt svalna på galler.
Häng upp bröden på en brödpinne i rumstemperatur tills det är dags att äta brödet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar