fredag 16 december 2011

Morotsbröd i långpanna

Det blir alltid massa rivna morötter kvar när vi har haft det till kvällsmaten. Dessa hamnar i kylskåpet för att sedan kastas några dagar senare. Men nu har jag räddningen för morötterna, morotsbröd i långpanna. Eftersom det närmar sig jul så slängde jag i russin och kanel också. Smaskens!



Morotsbröd i långpanna
24 bitar

Ingredienser
5 dl vatten fingervarmt
50 g jäst
½ dl olja
2 stora morötter (ca 200 g), rivna
1 tsk salt
2 msk sirap
1½ dl russin
1 tsk malen kanel
4 dl vetemjöl special fullkorn
8-9 dl dinkelmjöl

Gör så här
Smula jästen i en bunke och rör ut det med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, oljan, morötter, salt, sirap, russin, kanel och nästan allt mjöl.
Arbeta kraftigt ihop till en deg.
Jäs degen övertäckt med bakduk i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen lätt.
Platta ur degen i en långpanna med bakplåtspapper.
Skär degen lätt i 24 bitar med mjölad kniv. Nagga degen.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda brödet i mitten av ugnen i 15-20 minuter i 225* C.
Låt brödet svalna på ett bakgaller under bakduk.

2 kommentarer:

  1. låter jättegott.vet att om man har morötter i bröden så blir de extra saftiga,men än har ja inte provat.ja tar alltid en ursäkt och gör morotskaka om ja får morötter över

    SvaraRadera
  2. Smulan: Ja, det är ju en klassiker. Jag brukar ha äpple i min morotskaka dessutom.

    SvaraRadera