onsdag 18 april 2012

Passionsmacarons

Pyttesmå Macarons med smak av passionsfrukt bjöd jag på när vi kalasade för Alice. Det är många moment när man gör macarons men numera finns det i alla fall färdigmalet mandelmjöl att köpa på välsorterade mataffärer. Kolla på mjölhyllan eller vid glutenfritt.
Receptet kommer från Mia Öhrns bok Macarons Cupcakes Cakepops och andra söta bakverk.




Passionsmacarons
ca 25dubbla kakor

Ingredienser

Kakor
170 g florsocker
110 g siktat mandelmjöl
90 g äggvita (ca 3 st)
2 msk strösocker
några droppar gul hushållsfärg

Passionskräm
125 g vit choklad
50 g passionsfruktkött (ca 3-4 frukter)
2 tsk honung
2 msk vispgrädde
ev några droppar gul hushållsfärg

Gör så här:

Kakor
Väg upp florsocker och mandelmjöl och sikta  det.
Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke.
Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills äggvitan har blivit till ett fast skum.
Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills det är en jämn smet.
Spritsa ut rundlar knappt stora som en femkrona på två bakplatspappersklädda plåtar.
Låt kakorna vila i rumstemperatur på plåten minst 45 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
Sätt ugnen på 125° C.
Grädda kakorna i omgångar på ugnens nedre fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem.
Låt kakorna svalna.

Passionsfruktkräm
Bryt chokladen i mindre bitar.
Gröp ur fruktköttet ur passionsfrukterna och väg upp 50 g.
Värm försiktigt alla ingredienser i en liten kastrull utom hushållsfärgen. Rör då och då.
Drag kastrullen av värmen när chokladen har smält och krämen ser jämn och fin ut.
Tillsätt eventuellt några droppar hushållsfärg om du vill ha krämen mer färgstark.
Häll upp krämen i en engångsspritspåse utan att klippa upp ett hål i och ställ påsen i kylen i någon timme, krämen ska bli lagom tjock att spritsa.
Klipp ett litet hål i påsen och spritsa passionskrämen på hälften av kakorna.
Lägg ihop med resten av kakorna.
Förvara kakorna i kylen i 4-5 dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar