måndag 12 september 2011

Körsbärspaj

Här kommer receptet på Körbärspajen som serverades på Veras 1års kalas. Jag gjorde dubbel sats för att kunna gör ett helt lock.

Pajdeg
200g smör
5dl vetemjöl
0,5dl strösocker
0,5dl vatten
äggula att pensla med

Fyllning
1 l körsbär
3 msk potatismjöl
1 dl vatten
2 dl strösocker

Pajdeg
Tärna smöret, blanda med mjöl och socker i en bunke och arbeta samman med fingertopparna eller mer hjälp av en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

Tryck ut 2/3 av degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Ställ kallt. Plasta in resten av degen och lägg på köksbänken.

Fyllning
Skölj och kärna ur körsbären. Blanda potatismjölet med lite vatten. Häll blandningen tillsammans med resten av vattnet och socker i en kastrull. Tillsätt körsbären och koka under omrörning till en tjock kräm. Låt svalna.

Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut resten av pajdegen. Skär den i 2 cm breda remsor, långa nog att täcka pajformen. Häll fyllningen i pajskalet. Lägg på remsorna som ränder, tvärs över pajformen och tryck fast dem i kanterna. Pensla remsorna med äggula. 

Grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader och grädda i ytterligare 40 min. Flytta upp pajen i ugnen om den inte får tillräckligt med färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar