Vårt största körsbärsträd har så mycket körsbär att grenarna håller på att gå av. Så nu används bären flitigt. I veckan fick det bli körsbärsglass till pannkakan.
Körsbärsglass
4 äggulor
1 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
körsbärssylt med eller utan fruktkött
Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker till en posig smet.
Vispa grädden och blanda den med smeten.
Häll smeten i en glassmaskin och kör tills glassen nästan är klar.
Häll i körsbärssylten medan maskinen kör.
Utan maskin: klicka i sylten i smeten och blanda runt lätt med en gaffel och häll i en burk och frys i minst 4 timmar. Ställ i kylskåp 30 minuter före servering.
När jag gjorde körsbärssylt så kokade jag 1 1/2 liter hela bär med kärnor med 1/2 dl vatten. Silade bort skal och kärnor och hällde i 1/2 påse syltsocker och lät koka 5 minuter. Häll i burkar och kyl ned.
Sylten som kanske snarare är gelé passar jättebra till grillat kött dessutom.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar