onsdag 25 maj 2011

Meloncheesecake

Här kommer receptet på min Meloncheesecake, som gav mig veckovinsten i Årets bak- och dessertmästare.
Receptet är framtaget speciellt för tävlingen, men kommer att bakas många gånger kan jag lova...


Ingredienser

Smulbotten

50 g saft från pressad citron
225 g citronkex med fyllning ( tex göteborgkex)
50 g Vit choklad

Fyllning

300 g Cantaloupemelon
5 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 dl melonmix
500 g mascarpone, rumstempererad
4 st ägg, delade i vitor och gulor
2 dl strösocker 

  1. Kör citronkexen i en mixer till smulor, blanda i citronsaften. Tryck ut i botten på en springform med bakplåtspapper fastspänt i botten. Ställ i kylskåp.
  2. Skala och kärna ur melonen. Dela i mindre bitar och mixa till en näst intill slät kräm.
  3. Blötlägg gelatinbladen i vatten i minst 5 minuter.
  4. Värm grädde och 2 dl melonmix i en kastrull. Det ska inte koka. Krama ur gelatinbladen och smält ner i gräddblandningen.
  5. Vispa mascarponen mjuk. Blanda i äggulorna samt 1 1/4 dl socker och vispa. Vänd i gräddblandningen.
  6. Vispa äggvitorna till ett fluffigt skum i en ren bunke. Tillsätt därefter lite av 3/4 dl socker i taget. Vänd i äggskummet i mascarponesmeten.
  7. Smält chokladen och bred ut över smulbottnen. Häll smeten över.
  8. Ställ in formen i kylskåpet och låt stå i 5 timmar eller tills smeten har stelnat.
  9. Garnera med melonbitar eller blommor. Ät och njut.




















1 kommentar: