onsdag 4 maj 2011

Potatislimpa





Potatisrester kommer numera aldrig bli liggande i kylen för att sedan kastas. Jag har upptäckt Potatislimpan!! Hurra! Snacka om återvinning!
Enkel att baka, och ooooo så god!
Skiva upp den och lägg i frysen. Enkelt att ta fram till frukost/lunch/mellanmål/soppan.....



Potatislimpa 2 st
250 g kokt kall skalad och pressad potatis
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 msk rapsolja
2 msk honung
2 tsk salt
6 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl special


Smula jästen i en bunke (till hushållsassistenten) och häll på lite av vattnet och saltet for att lösa upp jästen. Häll på resten av vattnet och ha i potatisen. Blanda väl.
Tillsätt olja, honung, rågsikt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig i ca 10 minuter.

Låt jäsa underbakduk i 45 minuter.
Smörj två avlånga 1 1/2-liters former med olja. Ta upp degen och knåda den smidig. Dela degen i två delar och forma varje del till en limpa. Lägg limporna i formarna och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.




Sätt på ugnen på 200°c.
Skär ett rutmönster på limporna med hjälp av en vass kniv. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Stjälp upp och låt svalna på galler under bakduk.

2 kommentarer:

  1. Tack för idén. Det ska jag prova någon gång. Visst har du varit med i Söta sakers tävling innan? Får nog kolla runt lite på din blogg. Tack igen.

    SvaraRadera
  2. Första gången jag är med i Månadens sötsak! Är det en tävling?

    SvaraRadera