måndag 27 juni 2011

Whoppie pies

Vilka små munsbitar! Historien om Whoppie pies kommer från Amishfolket i Maine (åh, skrivs upp på att åka till listan)och Pennsylvania. Amishkvinnorna baka dessa kakor av överbliven kakdeg, lade dem i jordbrukarnas eller barnens lunchlådor. När männen på fältet upptäckte kakan, blev de så glada att de utropade "WHOOPIE!" Därav namnet. Gulligt!

Nåväl kakorna nådde till Sverige för att bra tag sen, men detta var första gången jag testade att göra dem. Så gott det var, perfekta små kakor till fikat. Fyll kakorna med vad du tycker är gott.


40 kakor/20 dubbla

100 g smör, rumsvarmt
1 1/4 dl strösocker
1 ägg, rumsvarmt
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1/2 dl mjölk

Fyllning tex
100 g smält choklad
100 g smör
Vispa ihop ordentligt till en mjuk kräm.

eller
Smörkräm med mintsmak, citronsmak, vanilj, lakrits.....

Värm ugnen till 175°c.
Vispa smör och socker till en fluffig kräm.
Tillsätt ägget och rör om tills det är väl blandat.
Rör mer alla torrvaror och blanda noga.
Avsluta med att hälla i mjölken och rör försiktigt tills allt är blandat.
Häll smeten i en spritspåse med rund tyll (fungerar med stjärntyll också).
Spritsa runda kakor i storlek av en 5-krona på en plåt med bakplåtspapper. Lämna plats mellan kakorna då de flyter ut.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen ( nära mitten) i 8-10 minuter. Håll koll på att kakorna inte får färg i kanterna, kakorna ska vara mjuka.
Låt kakorna svalna.
Bred fyllning på hälften av kakorna och lägg ihop med en ofylld kaka. garnera kanterna med strössel eller liknande om du vill.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar