lördag 14 januari 2012

Pekannötskaka med lönnsirapskola

En krämig, söt och krispig pekannötskaka som riktigt smälter i munnen. Lönnsirapen ger kolafyllningen och härlig smak.


Ingredienser 24 bitar
Krispbotten
3/4 cup smör, rumsvarmt
1/3 cup strösocker
1 krm salt
½ cup havregryn
1 3/4 cups vetemjöl
1 msk kallt vatten.
Gör så här:
Rör smöret, sockret och saltet mjukt med en träsked i en bunke.
Häll i havregrynen och rör om.
Häll i vetemjölet, en tredjedel i taget, och rör om.
Stänk över vattnet och smula degen med händerna så att allt blandas ordentligt.
Häll degen i en ugnsform och tryck ut den ordentligt, låt den gå lite upp på kanterna.

Fyllningen
½ cup lönnsirap
½ cup ljust muscovadosocker, packat
1/3 cup vispgrädde
3 msk smör
½ tsk vaniljsocker
2 cups pekannötter

Gör så här:
Värm ugnen till 175° c.
Häll lönnsirap, socker, grädde och smör i en kastrull och koka upp. Låt koka i 30 sekunder, ta sedan bort kastrullen från värmen.
Tillsätt vaniljsockret och pekannötterna.
Häll fyllningen över krispbottnen och sprid ut så att det täcker den.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 15 minuter.
Ställ formen att svalna på ett galler.
Kyl kakan i 1-2 timmar innan den skärs upp i bitar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar