tisdag 8 mars 2011

bakdag

Idag är det fettisdagen och då äts det hembakade semlor. Förra året var vi på semmelbuffé hos min bror och sambo, men i år fick vi hoppa över det då vi har en kvällstrött tjej.
Men utan semlor blir vi inte. Jag och Alice har bakat semlor på förmiddagen. Vi har redan hunnit med att smaka då vi åkte till bästa jobbarkompis-Lennart med några. Uppskattat av oss alla.
Vi passade även på att baka Polkabiscotti när vi ändå hade ugnen igång. De blev riktigt goda med en mild mintsmak.



Semlor 28 medelstora

50 g jäst
5 dl ekologisk standard mjölk
1 1/2 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk salt
14 dl vetemjöl special
150 g rumstempererat smör
florsocker till pudring

Fyllning
200 g mandelmassa
1 1/2 dl frysta, tinade hallon eller 1 1/2 dl mjölk

Vispad grädde

Smula jäst i en bunke. Häll på den kalla mjölken och rör tills jästen löses upp.
Blanda de torra ingredienserna och häll i degbunken.
Klicka ner smöret.
Arbeta ihop degen i bunken eller i en assistent.
Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 28 delar.
Rulla till runda bullar.
Lägg bullarna på bakplåtspapperaklädda  plåtar under bakduk, låt jäsa minst 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen på 200°c i 10-12 minuter.
Låt svalna.

Blanda mandelmassa och Hallon/mjölk.

Skär av toppen på bullen och gröp ur.
Fyll urgröpningen med mandelmassan och spritsa på grädde i ett lager över. Lägg på locket och pudra på florsocker. Redo att serveras.

Gillar man inte mandelmassa är det jättegott med färska bär i stället.


Polkabiscotti ca 40-50 st

6-7 dl vetemjöl
en nypa salt
2 tsk bakpulver
75 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl krossade polkagrisar

Sätt på ugnen på 175°c
Blanda mjöl, salt och bakpulver.
Rör samman smöret och sockret, blanda i ett ägg i taget och rör sedan ner mjölblandningen.
Krossa polkagrisarna grovt (i en påse och slå med en tung kastrull) och blanda ner dem.
Dela i 4 bitar och rulla ut till längder, lägg på plåt med bakplåtspapper och platta till längderna.
Grädda i 15-20 minuter. Ta ut plåten och skär genast längderna i 3 cm tjocka bitar. Stäng av ugnen och ställ in plåten i eftervärmen, låt stå tills ugnen är kall och skorporna torkat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar